Inkomstenbelasting

In deze blog gaan we het hebben over inkomstenbelasting. Inkomstenbelasting wordt geheven over alle inkomsten die men mogelijk kan ontvangen. Elke vorm van inkomen wordt maar belast in één box, waardoor het inkomen nooit dubbel belast kan worden. In box 1 wordt het inkomen uit werk en woning geheven. In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast en in box 3 wordt het voordeel van het eigen vermogen belast.

Aftrekposten voor uw belastingaangifte

Niemand wil te veel belasting betalen dus daarom hebben wij een aantal aftrekposten voor u op een rijtje gezet waar u mogelijk recht op heeft waardoor u uw inkomstenbelasting lager uitkomt.

het grootste gedeelte van de aftrekposten is niet vooraf ingevuld voor veel mensen zitten moeite waar ze niet in willen verdiepen daarvoor zijn wij. Wij gaan voor u verdiepen waar u mogelijk recht op heeft en verder vind je ook nog informatie op de pagina.

een tip die wij meegeven: klik bij het invullen van belastingaangifte ook op de velden met toelichting want die gaat u onterecht van uit dat hij geen aanspraak kunt maken op de regeling of aftrekpost.

Hypotheekrente aftrek

Woningbezitters kunnen bepaalde kosten voor hun huis aftrekken, zoals de hypotheekrente en periodieke betalingen voor erfpacht. U kunt hypotheekrente aftrekken als u de hypotheek gebruikt voor de aankoop of onderhoud van uw eigen woning. Wel wordt er rekening gehouden met het eigenwoningforfait. Dat is een percentage van de waarde van de woning. Betaalt u geen of weinig hypotheekrente, dan wordt het eigenwoningforfait niet (volledig) verrekend.

Heeft u vorig jaar een woning gekocht?  U kunt dan bepaalde eenmalige kosten aftrekken, zoals notariskosten en de kosten voor de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Heeft u uw huis verkocht? Dan moet de eventuele overwaarde gebruikt worden voor de aankoop van een nieuwe woning. Neemt u dit bedrag op in uw nieuwe hypotheek, dan is de rente over dit bij geleende bedrag niet aftrekbaar. De hypotheek waarover u de rente mag aftrekken, mag niet hoger zijn dan de aankoopprijs van uw nieuwe woning min de overwaarde van uw oude woning. Lees meer over deze zogenaamde bijleenregeling.

Giften

Doneert u regelmatig aan goede doelen? Bekijk welke giften u mag aftrekken op de site van de Belastingdienst. De drempel voor aftrek is afhankelijk van uw inkomen en andere aftrekposten.

Studiekosten

Heeft u een opleiding of studie gevolgd voor een (toekomstige) beroep? Dan kunt u hiervoor bepaalde kosten aftrekken. Bijvoorbeeld kosten van cursusgeld en leermiddelen. Er geldt een drempelbedrag van 250 euro.

Reiskosten openbaar vervoer voor het werk

Voor mensen die in loondienst zijn en van en naar het werk reizen met het openbaar vervoer, geldt onder voorwaarden reisaftrek. De reisaftrek geldt voor mensen die minimaal 10 kilometer van hun werk wonen en hier minimaal één dag per week naartoe gaan.

Ziektekosten

Sommige ziektekosten zoals medicijnen, vervoerskosten of de kosten voor dieetvoeding kunnen onder bepaalde voorwaarden gelden als specifieke zorgkosten. Daarvoor moeten ze wel boven een bepaald inkomensafhankelijk drempelbedrag uitkomen. Bereken op de website van de Belastingdienst welke uitgaven u wel en niet kunt aftrekken. Kijk ook goed naar de toelichtingen in de aangifte. Misschien gaat u er onterecht vanuit dat u geen aanspraak kunt maken op een bepaalde regeling of aftrekpost.

Het gaat hierbij niet alleen om zorgkosten die u voor uzelf maakt, maar ook om kosten die u maakt voor mensen die, ook tijdelijk, bij u inwonen.

Hopelijk hebben wij u voldoende informatie gegeven om uw eigen aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Vind u na het lezen van onze tips nog steeds lastig. Dan kunnen wij voor u uw inkomstenbelasting invullen. Bezoek onze website www.expertinfinance.nl en maak vrijblijvend een afspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.